FPV létání

Naše projekty
standapass

FPV létání

Post by standapass »

Někteří z Vás se o FPV létání zajímají již déle. Nechcete se podělit o své postřehy? Koukal jsem na netu na pár článků ale je to zapeklité sloučit vše aby to plnilo svůj účel. Děkuji za debatu.

BoŠ

Re: FPV létání

Post by BoŠ »

Velký problém jsou počáteční investice a zákonná omezení. Za rozumnou výbavu - brýle, kameru, vysílač videa , přijímač videa, antény, případně tracker, OSD - to je tak 20 kKč. Pokud to bude fpv dle zákona, tak je to dosah cca 100 až 300 metrů.

Odesláno z mého SM-A500FU pomocí Tapatalk

BoŠ

Post by BoŠ »

Pokud tě nalákala Honzova výbava , tak to by tě pro venkovní létání vyšlo tak, jak píšu nahoře. Dalo by se jít i levnější cestou, ovšem za cenu kompromisů. Zkus se mrknout na komplety fpv od Eachine např. na stránky Rotorama.cz

BoŠ

Post by BoŠ »

Pro dálkové lety pořiď Phantom 4, jehož lightbridge umožňuje dosah fpv až 7 km.

standapass

Post by standapass »

Super, děkuji za nástřel.

HonzaS

Post by HonzaS »

BoŠ wrote:Pro dálkové lety pořiď Phantom 4, jehož lightbridge umožňuje dosah fpv až 7 km.

Já vím, že chceš poradit, ale tyhle věci se neříkají. A když, tak poté, co tazatel korektně odpoví na otázku typu "jak vysoko můžu letět třebaáá, tady?" (a musí to být nějaký chyták, který prokáže znalosti dotyčného) :cheers:

HonzaS

Post by HonzaS »

Jinak bych Stando poradil, ale z FPV jsem vypadl. Co je teď nejlepší koupit bohužel nevím, ale na rotoramě najdeš, případně jim napiš, myslím, že jsou schopní docela dobře poradit. Celej rotorama team závodí s FPV.

BoŠ

Post by BoŠ »

HonzaS wrote:
BoŠ wrote:Pro dálkové lety pořiď Phantom 4, jehož lightbridge umožňuje dosah fpv až 7 km.

Já vím, že chceš poradit, ale tyhle věci se neříkají. A když, tak poté, co tazatel korektně odpoví na otázku typu "jak vysoko můžu letět třebaáá, tady?" (a musí to být nějaký chyták, který prokáže znalosti dotyčného) :cheers:
Tyto informace jsou dostupné u každého prodejce DJI. Lightbridge jsem uvedl jako legální cestu pro dosah větší než 100m, ale rozhodně tím nikoho nenabádám k letům mimo přímý dohled pilota. Také nepředpokládám, že Standa plánuje dálkové lety , spíše se snažím podat ucelené informace o fpv. Ono se to dá také řešit nelegálně zvýšeným výkonem vysílače fpv signálu, resp. zakoupením vysílače fpv neurčeným pro Evropu, což je větší prasečina, navíc v případě odhalení nepěkně drahá.

Last edited by BoŠ on 27 Dec 2016 14:31, edited 1 time in total.

BoŠ

Post by BoŠ »

Teď jsem si uvědomil, že jsme ve veřejné části fóra, proto doplním následující:

- kde, s čím, jak vysoko a jak daleko se dá létat je shrnuto v doplňku X http://lis.rlp.cz/predpisy/predpisy/dok ... 2_cely.pdf

- pilot rc modelu musí létat s modelem na přímou viditelnost, takže v podstatě nesmí létat pouze FPV (asi se občas může koutkem oka mrknout na monitor z FPV, ale brýle nasazený mít nesmí). V praxi se to řeší tak, že spolu s pilotem je na letišti i spotter, jehož úkolem je sledovat okolní provoz, ovšem nejsem si jist legalitou tohoto řešení. Má osobní zkušenost z koptéry je taková, že pilotuju kopteru na přímou viditelnost, a dojem z letu přenáším na spottera(syna, manželku), který má brýle, a říká mi, jak natočit kameru, abych na videu potom viděl, v jakém stavu mám na chalupě okapy, komín, střechu..... Co se týká závodů koptér, tak ty se pořádají v malé výšce v rámci uzavřeného malého prostoru, a stejně tam je i hromada spotterů - zda je to venku legální nevím, v hale určitě ano.

HonzaS

Post by HonzaS »

Ono je to složitější. Některý lightbridge (třeba na inspire 1) mívaly solidní zpoždění přenosu obrazu. Byla tam občas zhruba vteřina. Pak toho inspire nějak vyřešili sw updatem, jak je to teď nevím (pevně doufám, že vyřešeno, ale doporučuju ověřit). Pokud chceš lítat FPV, tak bacha na to, i malé zpoždění dělá systém naprosto nepoužitelným.

K lítání na větší vzdálenosti - no právě :lol: veřejná část. Jinak s tou přímou viditelností to má taky svoje výjimky, ale v zásadě jediná jistota je neudělat průšvih. Jak ho uděláš, nikdy nevíš co ti kdo přišije, protože lítání s drony se netýká jen dop X, ale i obecné ohrožení, které nikdy nevíš na co kdo ohne a použije proti tobě.

Nějakou dobu jsem to dělal "profesionálně", a po takovým semináři na akademii věd právě ohledně právní problematiky dronů jsem docela vyrostl z nějakýho "co je psáno (v dop X), to je dáno". I to co dop X povoluje je někdy lepší nedělat. Jestli má Standa o tenhle typ spíš foto-filmovacího FPV lítání zájem, můžeme pokecat u lattéčka někdy na soutěži. ;)

Post Reply